Większość osób doskonale zna smak białego, cienkiego chlebka, jakim dzielimy się podczas kolacji wigilijnej. Opłatki od wielu wieków stały się właśnie symbolem świątecznych życzeń, nie tylko w naszym kraju, lecz również i wielu sąsiednich. Sam chleb ma w religii chrześcijańskiej duże znaczenie, oznacza bowiem przebaczenie, pojednanie i chęć bycia razem.
Przed wielu laty opłatki na święta wypiekano wyłącznie przy kościołach i klasztorach, dzisiaj opłatki na święta jest wykonywana przez wyspecjalizowane firmy. Największe natężenie tej produkcji przypada na czas między wrześniem a grudniem, ponieważ to na wigilię właśnie w każdym domu oplatki się pojawiają.
Robi się je tylko z dwóch składników, to znaczy wody i mąki. Po dokładnym ich zmieszaniu powstałą masę prasuje się na cieniutkie płaty, a następnie wypala w piecu i tnie na odpowiednie kawałki. Niejednokrotnie przy prasowaniu wykorzystuje się matryce, które wytłaczają świeckie lub religijne motywy.
+Tekst Sponsorowany+
0 komentarze:
Prześlij komentarz